Vad innebär egentligen kompression? Hur kan kompressionsplagg hjälpa mig som tränar? Fungerar de verkligen? Vi får dessa frågor hela tiden och det är dags att reda ut begreppen! 

Till att börja med, vad innebär kompression?
Huvudpoängen med kompression är att trycket på vävnaderna ökar det venösa återflödet till hjärtat, vilket motverkar svullnad i exempelvis benen. Det ökade flödet medför att friskt blod snabbare kommer ut i vävnaderna och förbättrar närings- och syreutbytet.

Enkelt uttryckt förbättrar kompressionsplagg blodcirkulationen!

Kompressionsstrumpor (stödstrumpor) har tidigare främst använts för behandling och förebyggande av medicinska åkommor, exempelvis åderbråck och blodproppar. Idag har användningsområdet för kompressionsstrumpor och andra kompressionsplagg breddats. Kompressionsprodukter används dagligen av människor i karriären, av gravida och av elitidrottare.

Varför har plagg med kompression blivit så populära?

  • Kompression gör att man slipper stela och svullna ben om man sitter stilla länge
  • Kompression förebygger problem med blodproppar vid längre resor

  • Kompression ger personer som måste stå upp under långa perioder fräschare ben, exempelvis flygvärdinnor, kockar, butikspersonal och anställda inom vården

OK, men hur kan kompressionsplagg hjälpa mig som tränar?
Trycket gör att blodet snabbare kommer tillbaka till hjärtat under aktivitet och vila. Kompressionen bidrar också till att rensa vävnaderna på slaggprodukter, vilket ger positiva effekter på återhämtningen efter träning eller tävling. Användning av kompressionsplagg under och efter träningen gör att musklerna återhämtar sig betydligt snabbare.

Mindre träningsvärk och piggare muskler helt enkelt!  

Fungerar det verkligen?
Svaret är ja. Det är vetenskapligt bevisat att produkter med korrekt graderad kompression förbättrar blodcirkulationen och därmed återhämtningen i musklerna.
 

Bra, då köper jag ett par kompressionsstrumpor, kommer jag springa snabbare nu?
En del hävdar att kompressionsplaggen även kan förbättra prestationen i samband med tävling med ett antal procent. Det finns emellertid inga entydiga vetenskapliga bevis att så är fallet. Många idrottsmän trivs dock så bra i sina kompressionsplagg att det knappt går en dag utan att de använder dem. Plaggen är helt enkelt sköna att ha på sig, både på löprundan och i soffan på kvällen. Och vem vet, kanske gör den sköna känslan att du springer lite fortare också...